OKULLARIN AÇILMASI ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSINI NASIL ETKİLEYECEK?

OKULLARIN AÇILMASI ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSINI NASIL ETKİLEYECEK?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile 31 Ağustos’ta eğitim-öğretimin açılacağı belirtildi. Peki, okulların açılması çocukların psikolojik sağlığı üzerinde nasıl bir etki yaratacak?

Pandemi dönemiyle beraber aylardır online eğitim ile devam eden okul süreci tekrar örgün hale gelecek. Bunu onaylayan ve onaylamayan ebeveynler iki ayrılmış durumda. Okullar açılsa da göndermeyeceğim diyen ebeveynler mevcut. Normalleşmeye gidilmenin daha doğru olduğunu düşünenler de var. Bu noktada biz uzmanların görüşü bilinçli hareket etme konusunda bireylere yardımcı oluyor.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu okulların açılmasını sağlıklı görüyorsa OKULLARIN AÇILMASI PSİKOLOJİK OLARAK DA SAĞLIKLI OLACAKTIR.

Çocukların evde kalması ve öğrenim sürecinin uzun bir süre bu şekilde devam etmesi hem ebeveynleri hem çocukları psikolojik olarak olumsuz yönde etkiledi. Hayatlarında büyük bir rutin olan okula gitme sürecinin olmayışı çocukları büyük bir boşluğa düşürdü.  Davranış bozuklukları geliştiren çocuklar oldu. Aile içi iletişimin sıklıkla bozulduğu bu çalkantı döneminde birçok aile psikolojik destek almak zorunda kaldı. Uzun bir süre çocukların gelişimine aykırı bir durum yaşandı. Çünkü çocuklar için okul sadece eğitim değiloyun ve özgürlük demektir. Bu nedenle çocuklara sorulduğunda büyük bir kısım okulu çok özlediklerini arkadaşlarını özlediklerini ve gitmek istediklerini söylüyor.
Eğitim anlamında da online eğitim çocuklar için ne yazık ki verimli olmadı. Tatil moduna giren bir çok çocuk onlineeğitmdeki derslerin ve ödevlerin sorumluluğunu hissedemedi. Bu nedenle dikkatini toparlayamayan çocuklar derslerin çoğunu takip edemediler. Bu da öğrenim sürecinde geri kalmalarına sebep oldu.

Peki ya sağlıkları ne olacak?

Sağlık bakanlığının açıklama ve önerilerine uygun olarak kontrollü bir süreç olursa sorun olmayacaktır. Sürecin ilerlemesiyle birlikte çocuklardaki korku azaldı, maske kullanımına da alışıldı. Nasıl korunması gerektiğini öğrenen çocuklar ‘virüs bulaşır mı’ diye korksa da ‘önlemimi aldım, bir şey olmaz’ diyebiliyor. Yine de riskler var fakat önlemler doğru uygulandığında normalleşme, psikolojik olarak en büyük ihtiyacımız.

Normalleşmeye yakın olan her adım psikolojik olarak da sağlıklı olandır. Kendimizi koruyarak günlük hayatımıza devam etmemiz, çocuklara da bunu öğretmemiz gerekiyor. Evet zor şartlarda olacak ama psikolojik iyi hali destekleyici bir durum olacak.

Önlemler ne olacak?

Öğretmenlere, okul yönetimine ve ailelere çok büyük görevler düşüyor. Okul sürecindeki tavır ve davranışlarda değişiklikler için çocukları eğitmemiz gerekecek. Çocukların birbirlerini çok özleyip oyuna daldıkları zaman maske olsa dahi yakın temas, sarılma durumlarındaki riskler oluşacak. Bu nedenle çocukların oyun tarzları değişecek. Teneffüslerdeki oyunlar kontrol edilecek. Koridorlarda oyun oynama, yakın temastaki yakınlaşmalarının sürekli kontrol edilmesi gerekiyor. Aileler, çocuklarını maske ve el hijyeni kısmında uyarabilirler. Çocukların birçoğu da bu duruma çok alıştılar.

Tüm bunlar göz önünde tutularak çocukları normalleştirme sürecine sokmak onlar için faydalı olacaktır.  Yaşamın bize getirdiği olumsuzluklara engel olamıyorsak, biz yaşama göre şekillenmeyi öğrenmeliyiz. Çok daha sağlıklı günler görebilmek dileğiyle..

Psk. Burçin Koyuncu
www.psikologburcinkoyuncu.com
(27.08.2020)