Koca bir tatilin ardından okullar açılıyor.. Adaptasyon süreci hem öğrenciler hem de ebeveynler için önemli. Okula başlama konusu her yaş grubu için ayrı şeyler ifade ediyor.. Öyle ki 1. Sınıfa başlayan öğrenci için adaptasyon süreci farklı olacakken, ortaokula geçmiş bir öğrenci için farklı, sınav senesi olan öğrenci için farklı olacaktır.. Tabi ki öğrencilerdeki heyecanla karışık kaygı, ebeveynlerde de mevcut. Özellikle okula ilk defa adım atan milyonlarca öğrenci ve ebeveynin tatlı bir telaş içinde olduğunu görüyoruz. Bu yazımda okula yeni başlayan öğrenci aileleri için süreci kolaylaştıracak bazı önerilerim olacak
Okula başlamak insanın dönüm noktalarından biridir. Bu dönemler özellikle kaygılı insanlar için zor geçebilir. Günümüzde anaokulları çocukların okula uyumunu kolaylaştırıyor. Yine de bazı çocuklar anaokulunda ki oyun ortamından çıkıp düzenli, kurallı sınıflara uyum sağlamakta zorlanıyor. Özellikle dikkat sorunu yaşayan, öğrenme sorunları olan çocuklar için bu süreç daha zor geçiyor.
Bu süreçte nelere dikkat etmelisiniz?
-Öncelikle çocuğunuz ilkokula başlamaya hazır mı? Akademik, sosyal ve duygusal açıdan çocuğunuzun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığının değerlendirilmesi en az okula başlaması kadar önemli bir konudur. Akademik ve sosyal hazır bulunurluğu ölçmek için uygulanan bir takım testler mevcut. Bir uzman yardımıyla bunu netleştirmeniz adaptasyon sürecinde yardımcı olacaktır.
Ayrıca tercihen okuldan önce her çocuğu psikolojik bir taramadan geçirilmesi önerilmektedir. Bu çocuktaki dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, özel öğrenme güçlüğü, okul fobisi, kaygı bozukluğu v.b. gibi psikolojik sorunların erken tespit edilmesini sağlayacaktır. Böylelikle çocuğun yaşayacağı sorunlar erken tespit edilip ona göre yön belirlenebilir.
- Göstereceğiniz kararlılık, sabır, başladığı eğitim kurumuna gösterdiğiniz inanç ve güven çocuğun uyumunu kolaylaştıracaktır. Çünkü ebeveynin bu duygusu çocuğa, sözel/ duygusal ve davranışsal olarak yansır.
- Çocuğun kaygısının nedeni bilinmezliktir. Okula başlamadan önce onu duygusal açıdan hazırlamak, yaşayacakları hakkında bilgi vermek kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır
-Çocukla okula geliş gidiş saatleri ile ilgili konuşulmalı, sadece belli bir zaman dilimi içinde okulda kalacağı söylemeli ve bu konuda tutarlı olunmalıdır. Durumu onun anlayacağı kelimelerle anlatmak uygun olacaktır
- Özellikle ilk günlerde çocuk kapıdan teslim edilip kapıdan teslim alınmalı, servis kullanılacaksa servise bindirilmeli ve vedalaşma mümkün olduğunca kısa tutulmalı. Vedalaşmada çocuk ağlamaya başlasa bile ayrılma konusunda kararlı davranılmalı
-Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde gününü nasıl geçirdiği ile ilgili sohbet etmeniz onun rahatlamasını sağladığı gibi okula uyum sürecini de hızlandırır.
-Okuma-yazma öğrenmek zihinsel bir süreçtir ve bu konuda da ebeveynler sabır göstermelidir. Her çocuk için bu süreç farklı şekilde işlemektedir. Kimi çocuk daha kolay kavrarken, kimisi biraz daha zorlanabilir, bundan dolayı anne babaların sabırlı olması çocukların işlerini daha da kolaylaştıracaktır.
- Aile-öğretmen-okul işbirliği de önemli bir konudur. Okulda verilen eğitimin evde aile tarafından doğru bir şekilde desteklenmesi şarttır. Tabi bu işbirliği abartılmamalı. Ne sadece mecbur olduğunuzda okula giden bir veli olmalısınız, ne de her gün okula giderek okulu kontrol ediyor izlenimi veren bir veli. Bu konuda orta karar kalmaya çalışın.
-Öğretmenin okuldaki otorite olduğunu hissettirilmelidir. Ebeveynler çocuklarının yanında öğretmeniyle ilgili olumsuz konuşmamalı. Hatta öğretmenine güvendiklerini ve okulda öğretmen ne derse onun olması gerektiğini söylemeleri çocuğun okulu daha çabuk benimsemesini sağlayacaktır
Unutmayalım ki; Bazen ufak bir sorunla başlayan sıkıntılar, artarak çocuğun okula devam etmemesine kadar giden problemlere neden olabilir. Bu genelde gözden kaçan ufak tefek ayrıntılarla ortaya çıkar. Bu yüzden ebeveynlerin dikkatli olması gerekmektedir. Mümkünse okula yeni başlayacak çocuğu olan anne babalar bir uzman tarafından bilinçlendirilmelidir.
Sağlıklı ve keyifli bir okul dönemi olabilmesi dileği
yle..
Psk. Burçin Koyuncu