EVLİLİK İÇİN İDEAL YAŞ

EVLİLİK İÇİN İDEAL YAŞ

Düğün sezonunun devam ettiği şu günlerde sıkça konuşulan konular arasındaki ideal evlilik, ideal evlilik yaşı ve verilen olumlu/olumsuz evlilik örnekleri, bekar bireyler için kafa karıştırıcı hale geliyor. Bir yandan ideal kariyerini ve sosyal hayatını yaşamaya çalışan bireyler, bir yandan önemli bir süreç olan evlilikle ilgili kafalarındaki sorulara cevap bulmaya çalışıyor. ‘İdeal evlenme yaşı kaç olmalı?’ sorusu da biz uzmanlara sıkça sorulan sorular arasında.
Şunu net bilmek gerekiyor ki Zaman içerisinde değişen şeylerden birisi de evlenme yaşı. Geçmişte 18-20 yaşlarına gelindiğinde çoktan evlenmiş ve çoluk çocuğa karışmış insanlar normal karşılanırken, bu sürecin 20li 30lu hatta 40lı yaşlara kaymış olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Kişilerin evlilikten beklentisi kişiden kişiye farklılık gösterdiği gibi evliliğe hazır hissettiği yaş da değişiyor. Fakat tabiki var olan kültürün zamanla değişimine ayak uydurmakta zorlanan büyükler yeni nesil bireyler üzerinde baskı kurabiliyor. Aile içi çatışmalara kadar yol açan bu durum bekar bireyleri çözüm yolu arayışına itiyor.  Baskıdan uzak kalmaya çalışma, sebepler sunma, baskıdan kaçma amaçlı alınan ani evlilik kararları veya aileyi cezalandırma amaçlı alınan evlilik kararları… Özellikle baskıdan kaçma amaçlı yapılan evlilikler ve aileyi cezalandırma amaçlı yapılan evlilikler, karşımıza birer vaka olarak çıkıyor. Çünkü kendi amacı dışında verilen kararlar çoğu zaman sağlıklı olmuyor. Evliliğin ilk yıllarında boşanma oranlarının artış sebepleri arasında bu durumları saymak mümkün.

Bekar bireyler ,büyüklerin beklentisi olan ’ideal zaman dilimi’nde kendini hazır hisseder ve önceliklerini bu sürece uydurup evlenme kararı alırlarsa sorun oluşmuyor. Fakat ola ki hazır hissetmesi, uygun gördüğü kişiyle ilişki kurması, iş ve sosyal anlamda önceliklerini tamamlaması zaman aldıysa ve bu süreç ‘ideal evlilik aralığını’ aşmışsa o zaman o bireyin vay haline… Bu konu öyle bir hal alıyor ki bireylerde evliliği başarı olarak görme gibi sağlıksız bir algı oluşabiliyor.

Peki kendimiz için ideal evlilik yaşını nasıl belirleriz?

Öncelikle bilinmesi gereken ; ideal evlilik yaşı genel değil, kişiseldir. Evlilik için temel kriter hazır hissetmektir. Hazır hissetmek ise bireyin kariyer, sosyal, duygusal şartlarının oluşması ve önceliklerinin tamamlanmasıdır. Bu zaman dilimi bazen 20ler bazen 30lar bazen de 40lı yaşlar olabilir. Sağlıklı bir evliliğin temeli için atılabilecek en doğru adımlardan biri, kültürel şartlara göre değil, tamamen kişisel şartlara uygun zamanda evlenme kararı almaktır. Kendini 20lerde hazır hissedip evlenenler de ideal, 40larda hazır hissedip evlenme kararı alanlar da.. Günümüze bakılırsa bu evre git gide ileri yaşlara kaymakta. Kültürümüz için bu bir geçiş evresidir ve geç kalındığını düşünen kültür de zamanla ileriye kayan bu
yaş aralığını normal görmeye başlayacaktır.

Her yaş döneminde yapılan evliliklerin avantajları ve dezavantajları var. Bunları öğrenirseniz, kişiliğinize ve yaşamdan beklentilerinize hangisinin uygun olduğunu belirleyebilirsiniz.

20 li yaşlardaki evlilikler;
Bizden iki kuşak önce bu yaşlarda hala evlenmemiş olanlara evde kalmış gözüyle bakıldığı bir gerçek. Annelerimizin kuşağı açısından ise 20 li yaşlarda evlilik ve çocuk sahibi olmak, normal olandı. Halbuki günümüzde bu yaşlar, evlilik için oldukça erken kabul ediliyor. Hatta daha erken yaşlar çocuk gelin vakası olarak değerlendiriliyor.  Artık kadınlar da erkekler de kariyere giden yolun ilk yıllarında evlilik düşünmüyor. 20li yaşların başı okul çağı olarak görülüyor. Yine de bazı kırsal kesim ve düşük sosyokültürel seviyede olan ailelerde hala 20li yaşların geç olduğu görüşü var.

30lu yaşlardaki evlilikler;
Artık dönemimizde 30 lu yaşların başında evlilik fikri, bir fırtına gibi geliyor ve herkesi etkisi altına alıyor. Dolayısıyla 30 lar, dönemimizde evlilik için ideal bir yaş olarak kabul ediliyor. Fakat bu yaşlarda imzayı atmanın getirdiği bazı zorluklar da var. Kadın da erkek de kendilerine çoktan bir hayat kurmuş, o hayata alışmış ve biraz bencilleşmiş oldukları için evde bir iktidar mücadelesi başlayabiliyor.

40lı yaşlarda evlilik;
Uzun süre çalışma hayatının içinde mücadele vermiş, iyi bir kariyer yapmış ve bu arada evlenmeye vakit bulamamış kadın ve erkekler, 40 lı yaşlarında nikah masasının başına oturuyorlar. Tabii çok genç yaşta bir evlilik yaşayıp boşandıktan sonra bu yaşlarda ikinci evliliğiniyapanlar da oluyor. 40 larında evlenmenin en büyük avantajı, her iki tarafın da hayat tecrübesi kazanmış, olgun ve iletişim becerilerinin otrumuş olmasıdır. Daha önceki deneyimlerine dayanarak eski hataları tekrarlamıyor, sağlıklı iletişim kurmaya daha bir özen gösteriyor ve birbirlerinin yaşam tarzına, dünyaya bakış açısına, zevklerine ve meraklarına saygı duyuyorlar.

Bazı araştırmalar ise olgun yaşın boşanma oranını azalttığı kanısında. 2008'de Politik Ekonomi Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, evlenmeyi geciktirdiğiniz her 1 yılda boşanma şansının düşük olacağını gösteriyor. Birçok farklı anket ve araştırmaya dayanarak, örneğin 20 yaşındayken evlenmeye kıyasla 25 yaşında evlenirseniz, boşanma ihtimalîniz yüzde 50 düşebilir.

Hangi yaş aralığında evlilik yapıldığı sağlıklı ve mutlu bir evlilik için tabiki tek etken olarak görülemez.. İlişkinin farklı dinamikleri de sağlıklı ve mutlu bir beraberliği etkiler. Evlenme kararı alırken de dikkat edilecekler konusu geniş bir yelpaze olup, ideal evlilik yaşını bu yelpazenin bir parçası olarak görmek gerekir. Kendiniz için doğru olan zamanı belirlemekte zorlanıyorsanız, evlilik kararı alırken dikkat edilecekler konusunda kafanızı karışık hissediyorsanız bu durum büyük bir kaygıya dönüşmeden uzman desteği alabilirsiniz.