SSS

Sorun alanına göre haftada 1-2 seans olarak belirlenir, genelde haftada 1 başlayan seanslar daha sonra iki haftada 1 seansa inebilir. Danışan hedeflediği değişime yaklaştığında ayda 1 seansa kadar azaltılıp psikolog ve danışan danışmanlığın sonlandırılmasına birlikte karar verir.

Süreç danışanın kişilik özellikleri, sosyal çevresi, yaşadığı sorun alanına göre değişiklik gösterir. Genellikle ilk görüşmeden sonra belirlenen hedeflere ne kadar sürede ulaşılabileceğine yönelik bilgi verilir. Destek amaçlı danışmanlık 1–4 seans arasında değişmektedir. Bazı psikoterapi süreçlerinde 6–8 seans gibi kısa sürede belirlenen hedeflere ulaşılırken bazı süreçlerde 12–20 seans arasında bir sürede hedeflere ulaşılır.

İlk seans; psikolog ve danışan arasındaki tanışma, konuyu temel hatlarıyla alma, tespit ve planlama evresidir. Danışanın gelme sebebine bağlı olarak sorular yöneltilir. Bir planlama yapılır ve sürecin nasıl ilerleyeceğine dair danışan bilgilendirlir. Sonrasında gerek görülürse bazı test uygulamaları yapılabilir, bu doğrultuda danışmanlık seanslarına devam edilir.

Psikoterapi ilaçsız psikolojik destek yöntemidir. Danışanın patolojik boyutu yüksek ise zaten psikiyatriste yönlendirme yapılır. Böyle durumlarda İlaç tedavisi ile beraber gidilirse kalıcı sonuçlar elde edilir. 
Fakat bireylerin işlevselliğini bozan bazı problemler, ilaçla çözümlenecek durumlar değildir. Aile ve çift problemleri, ergenlik sorunları, çocuk davranış bozuklukları, iletişim gibi problemler farkındalık ve gelişim gerektiren durumlardır. İlaç bunu sağlamaz. 
Hangisine ihtiyacınız olduğu, ilk seansta uzmanla beraber belirlenir.