ÇOCUKLARIMIZI CİNSEL İSTİSMARDAN KORUMANIN YOLLARI

ÇOCUKLARIMIZI CİNSEL İSTİSMARDAN KORUMANIN YOLLARI

Son günlerde ülke gündemi çocuklara yönelik taciz ve tecavüz haberleri ile sarsılıyor. Gün geçmiyor ki, ajanslara kötü muamele gören, şiddete maruz kalan çocuklarla ilgili yeni haberler düşmesin.

Hangi durumlar istismardır?

''Fiziksel istismar, dayak atmak, vurmak, yakmak bu tür fiziksel istismar içeren durumlardır. Duygusal istismar, anne baba ya da diğer yetişkinler tarafından çocuğa sözel olarak saldırgan davranışlarda bulunmak, çocuğu aşağılamak, hakaret etmek, küfür etmek, duygusal ihtiyaçlarını karşılamamak, değer vermemek ve korkutmaktır. Cinsel istismar ise araştırmalardan edinilen bilgiye göre, çocuğun en az kendinden 6 yaş büyük biri tarafından zorla ya da kandırılarak cinsel amaçlar için kullanılmasıdır. Cinsel istismara cinsiyet ayırımı olmadan kız ya da erkek çocuk maruz kalmaktadır.''

Çocuk psikolojisi açısından en önemli olumsuz etkilere sahip travmatik olaylardan biri de Cinsel İstismar”dır. Cinsel istismar, çocuklar üzerinde duygusal, davranışsal ve birçok psikolojik etkiye sahiptir.

Taciz, cinsel istismar duymadığımız gün yok gibi artık. Ebeveynlere düşen, çocuklarımızı sadece korumak değil, korunmayı da öğretmek. Erken yaşta vereceğiniz çok ufak eğitimler ile özgüveni yüksek, kendini korumayı bilen çocuklar yetiştirmek zorundayız.

Ailelerin, çocukları böyle bir mağduriyetten koruma ve eğer tacize uğramışsa bunun nasıl anlaşılacağı konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Çünkü bir çocuğun tacize maruz kalmayacağından hiçbir zaman emin olamayız.

Tacize uğrama noktasında kız ve erkek çocukların aynı oranda risk altındadır. BENİM ÇOCUĞUM ERKEK BAŞINA BİR ŞEY GELMEZ DEMEYİN. Yaklaşık her beş çocuktan biri cinsel şiddete maruz kalmaktadır; buna cinsel istismar da dahildir. Çocuğunuzun böyle bir durumla karşılaşmasını önleyebilirsiniz

Peki çocuğumuzu nasıl koruyacağız?

Son dönem ebeveynlerinden en sık gelen sorulardan biri ‘’çocuklarımızı cinsel istismardan nasıl koruyacağız?’’ Sorusu.

‘’Çocuklarımızı yabancılarla konuşmaması, uzak durması konusunda uyarıyoruz’’ diyor bir ebeveyn. Evet iyi niyetli bir uyarı fakat ‘’yabancı’’ kim? Kuzeni yabancı mı niçin uzak dursun? Ya da komşumuz yabancı mı? Neden uzak durulmalı ne yaparsa tehlikeli olduğunu anlarız? Yani genel açıklamalarımız çocuklar için yeterli olmayabilir. Nitekim taciz vakaları sıklıkla akraba tanıdık tarafından gerçekleşen durumlar olarak çıkıyor karşımıza.

Çocuğunuzu 24 saat korumak mümkün olabilecek bir durum değil. Çünkü bunu yaparken çocuğun gelişimine engel olacak kısıtlamalara gidilebiliyor. Bu da aşırı koruyucu ailenin yetiştirdiği kısıtlanmış ya da başına bir şey gelmesin diye hiçbir sorumluluk verilmeyen pasif çocuklar olarak sonuçlanıyor. Çocuklarımızı korumaktan öte ‘’onlara kendini korumayı öğretmek’’ çok daha köklü bir çözümdür.

Çocuklarımıza kendini korumayı nasıl öğretiriz?

1. ÖNCELİKLE ÇOCUKLARINIZA DÖRT ÖZEL BÖLGEİ ANLATIN .(dudakları, bacak arası, poposu, göğüsleri)

Bu bölgeleri anlatırken iç çamaşırı kuralını koyabilirsiniz. Çok basit; başkaları çocukların iç çamaşırlarına ve çamaşırın iç kısmındaki bedenlerine dokunamazlar.Çocuklar da aynı şekilde başkalarının bu yerlerine dokunmamalıdır. Bu bölgeler daha özel olduğu için iki kat çamaşır giydiğimizi anlatabilirsiniz.

2. ‘DOKUNULMASI YASAK OLAN YERLERİM’ REFLEKSİ

Çocuklar 4 yaşından itibaren vücutlarının belli bölgelerine dokunulmasından rahatsız olmaya başlamalı. Çocuk eş, dost ve akrabalar tarafından cinsel organlarına dokunularak, öperek, vurarak sevilmemeli

3. İYİ BEDENSEL TEMAS- KÖTÜ BEDENSEL TEMAS
Çocuklar, uygun ve uygunsuz bedensel temasın farkını her zaman ayırd edemeyebilirler. Bu sebeple, çocuğa, başkalarının onun vucudunun özel kısımlarına bakmasının veya dokunmasının ya da bunu istemesinin doğru olmadığını söyleyin. İç Çamaşırı Kuralı, çocuklara çok açık, anlaşılır ve hatırlanması kolay bir sınırı öğrenmelerinde yardımcı olur; bu sınır iç çamaşırıdır

4. SOYUNMA VE GİYİNMEDE YALNIZLIK İLKESİ
Çocuklarımızın üstünü değiştirirken izin almalısınızız. Bu hareket izinsiz veya zoraki yapıldığında yanlış olduğunu farkedecek ve kaçma yada izin vermeme gibi ‘’KENDİ BEDENİNİ KORUMA REFLEKSİ’’ oluşacaktır.

5. ‘VÜCUDUM GÖRÜNMEMELİ’ HİSSİ
Çocuğun bedenine yönelmiş bakışlardan rahatsız olacak refleksi kazanması için 4 yaşından itibaren ortalık yerde çıplak dolaşmamayı öğrenmesi gerekir.

6. BANYODA ÇIPLAK OLUNMAMALI, TUVALETE BERABER GİRİLMEMELİ
Bunlar çocuktaki MAHREMİYET ALGISI için gerekli ve öğretilmesi gereken kurallardır. 4 yaşından sonra anne baba çıplak olarak çocukla aynı banyoda bulunmamalı. 7 yaşından sonra çocuğun genital bölgelerinin başkasınca görünmesine izin verilmemeli

3. İYİ SIRLAR- KÖTÜ SIRLAR
Gizlilik, cinsel istismar yapan kisilerin en sık başvurdukları taktiklerden biridir. İşte tam bu sebeple, çocuklara iyi sırla kötü sır arasındaki farkın anlatılarak bir güven ortamının yaratılması önemlidir. Çocukları endişelendiren, rahatsız eden, onları ürküten ya da üzen tüm sırlar kötü sırdır ve saklanmamalıdır; tam tersi güvenilir bir yetişkine anlatılmalıdır
Kötü sır (çocuğu üzen ve endişelendiren birşey) iyi sır (örneğin, bir sürpriz doğum günü partisi gibi) arasındaki farkı çocuğa anlatırken kullanılabilir. Anne ve babalar, çocuğu,
kötü sırları kendileriyle paylaşması için teşvik etmelidir

7. ÇOCUĞUMUZU APAR TOPAR BİR YERE TAŞIMAMALIYIZ
FİZİKSEL BASKIYA DİRENME REFLEKSİ oluşturmalısınız. Bu durum çocukta ‘’apar topar götürülmenin’’ normal olduğu algısı oluşturmaması için önemlidir. Biri bu şekilde davrandığında tepki göstermesi ya da uzaklaşması gerektiğini öğretmiş olursunuz.

8. ODASINA GİRERKEN İZİN ALMALISINIZ
7 yaşından sonra çocuğun odasına girerken anne baba bile izin almalı. Giyinip soyunurken izin alarak yardım edilmeli. ‘’İzin verirsem kabul edilirsin’’ algısı oluşturmak adına önemlidir.

9. İYİ BİR İLETİŞİM
Çocuklarla iyi iletişim cinsel istismarı engellemenin anahtarıdır. İyi bir iletişim, çocuğa karşı açık olmayı; kararlılıkla hareket etmeyi; çocuğun etrafında dürüst, dostça ve aşağılamayan bir atmosfer yaratmayı gerektirir.
Çocuğun anlayabileceği şekilde cinsel konular ve çevreden gelebilecek zararlar konusunda abartılı olmayacak şekilde uyarmamız da faydalı olacaktır

Cinsel istismara uğrayan çocuklarda yaşına uygun olmayan cinsel davranışlar, Cinsel davranışlarda artma, masturbasyon, yaşadıkları cinsel travmayı yeniden yaşama ve tekrarlama eğilimi: cinsel oyunlar oynama, erişkinleri ayartıcı davranışlarda bulunma gibi, Cinsel kimlik bozuklukları, Cinsel işlev bozuklukları, Cinsel istismara uğrayan çocukların %50'sinde travma sonrası stres bozukluğu görülmekte, depresyon, düşük benlik saygısı, intihar davranışları, damgalanmışlık hissi, alkol ve madde kötüye kullanımı eşlik edebilmektedir.

Bu konuda ailelere, okuldaki eğitmenlere ve devletimize çok iş düşmektedir. İster fiziksel, ister duygusal isterse cinsel olsun istismarın her türü birey üzerinde travmalar yaratır. Çocuğun bu durumdan etkilenmemesi mümkün değildir. Yaşadığı an etkilenmese bile gelecekte ruhunda yaralar açacaktır.

Onları sağlıklı bir birey yapmak ya da sağlıklı bir toplum oluşturmak bizim çocuklarımıza göstereceğimiz özene ve öneme bağlıdır. Onları korumak ve sağlıklı yetiştirmek görevimizdir.

Psk.& Aile danışmanı BURÇİN KOYUNCU