Bahar aylarına girmişken mevsime uygun bir konu üzerinde duralım. Bahar mevsimi birçok insanın sabırsızlıkla beklediği doğanın yeniden dirilişe geçtiği, birçok insanın enerjisinin arttığı bir dönemdir. Peki, yeni umutların mevsimi olan ilkbahar her insanı aynı derecede olumlu etkiliyor mu ? Özellikle bahar dönemine girdiğimiz ilk haftalarda bazı kişilerde uyku miktarında artış, isteksizlik, enerji kaybı, tüm gün süren yorgunluk görülmeye başlar. Daha agresif ve huzursuzlukla karakterize bu durum genellikle bahar yorgunluğu olarak geçiştirilir. Sabahları yorgun uyanır ve işe gitmek istemeyiz, planlarımızı ertelemeye başlarız. Peki bahar yorgunluğu diye adlandırılan bu dönemi hafife mi almak gerekir ?
Yaşamış olduğumuz yorgunluk, mutsuzluk, hayattan zevk alamama, iştahsızlık, uyku sorunları, karamsarlık, tahammülsüzlük gibi şikayetler 2 hafta boyunca devam etmişse, şikayetlerimiz nedeniyle iş performansımız azaldıysa ya da sosyal işlevselliğimiz bozulmaya başladıysa mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmemiz gerekebilir.
‘Yorgunluk’ bir hastalık mı, yoksa bir hastalık işareti midir?
Yorgunluğun bir çok sebebi bilinmektedir. Bu sebeplerin bir çoğu yorgunluğun genelde hastalıkların önemli bir belirtisi olduğunu göstermektedir. Örneğin; yorgunluktan fazlaca şikayeti olan kişide gerekli incelemelerin ardından “Depresyon ” teşhisi konulabilir. Hastalığın önemli belirtisi yorgunluğu yoğun hissetmesi sayılır. Elbette yorgunluğu hissedene kadar bir veya birden fazla problem ile karşılaşılabilir. Aşırı stres, yoğun mesai saatleri ya da kişiler arası iletişim problemleri zamanla yorgunluk hissinin yaşanmasına ve bu his ile beraber depresyonu ortaya koyacaktır. Bu özelliğe ek olarak elbette şunu da söyleyebiliriz; yorgunluk kronik bir hal alarak bir hastalık haline gelebilir.
Bahar yorgunluğu neden olur?
Bahar aylarında geldiğinde metabolizma değişime ayak uyduramadığından bazı belirtiler yaşanır. Kış aylarında yavaşlayan metabolizma baharın gelişiyle birlikte değişime ayak uydurmakta zorlanır. Havanın ısınması yüzünden meydana gelen duygusal iniş çıkışlar, iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk, eklem ağrıları ve yorgunluk gibi etkiler oluşur. Bu süreçte beslenmeye dikkat etmemek, uyku düzensizliği, yetersiz vitamin alımı, kansızlık, adaptasyon, dikkatin azalması gibi etkenler bahar yorgunluğunun uzun sürmesine neden olur.
Yrd.Doç. Dr. Tarkan Amuk tanımıyla ; "Bahar yorgunluğu ilkbaharda gözlemlediğimiz havadaki elektriksel akımın artmasıyla beraber insandaki fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin oluşmasıyla olan bir durum. Baharla birlikte oluşan hormonel değişimle beraber normalde insanlarda daha coşkulu ve enerjik bir yapı olması gerekirken, bu durumun tam tersi meydana geliyor. Bir halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, enerji azlığı bunlar fizyolojik dengedeki bozukluklarla ilgili ancak bir de psikolojik yönden de bir karamsarlık, isteksizlik, çok sevdiğimiz şeylerden zevk almama gibi bir takım belirtiler de oluşuyor."
Bahar yorgunluğunu azaltmak için ne yapılabilir?
-Taze meyveler tüketin; Kış aylarında bolca B ve C vitamini içeren taze meyveler tüketerek bahara hazırlanmalıyız.
-Sıvı alımına dikkat edin; Günde en az 2 tl su tüketimi yapmalı çay ve kahve gibi anksiyetemizi arttıran içeçeklerin tüketimini azaltmalıyız. Alkol’den uzak durmalı, gerginliğimizi alması için her gün Melisa, Yasemin çayından faydalanmalıyız.
-Spordan vazgeçmeyin; Düzenli yürüyüşler de enerjinizi arttırabilir. Günde en az 30 dk düzenli egzersiz yaparak vücut direncimizi arttırmalıyız.
-Sosyalleşin; Sosyalleşmeye özen gösterin, vakit geçirmekten zevk aldığınız insanlarla buluşun. Arkadaşlarınızla açık alanlarda görüşün gün ışığından yararlanın. İnternet ve cep telefonu kullanımınızı sınırlandırın.
-Uyku düzeni olmazsa olmaz; hergün aynı saate uyuyup, uyanmaya dikkat edin. Uyumak için sadece yatak odanızı kullanın. Güneş gören bir odayı tercih etmeniz faydanıza olacaktır.
-Profesyonel Destek alın; Eğer yukarıdaki önerileri dahi yapamayacak kadar kendinizi tükenmiş hissediyorsanız ya da yukarıdaki saydığımız şikayetleriniz 2 hafta boyunca devam etmişse zaman kaybetmeden bir uzman ile görüşün. İlaç Tedavisi ya da psikoterapi yöntemleri ile sağlınıza kavuşun.
Psk. Burçin Koyuncu
www.psikologburcinkoyuncu.com