ÖFKE KONTROLÜ NASIL SAĞLANIR?

ÖFKE KONTROLÜ NASIL SAĞLANIR?

Öfke genel anlamda istenmeyen durum ve yaşananlara karşı vücudun doğal şekilde gösterdiği bir duygudur. Bu sadece insanlarda varolan bir duygu değil, her canlı organizmanın tehdit karşısında olaylara gösterdiği doğal bir tepkidir. Basit bir sinirlilik veya kızgınlık halinden, yoğun hiddet durumuna kadar farklılıklar gösteren güçlü, sağlıklı ve doğal bir duygudur. Fakat normal, sağlıklı, insani bir duygu olan öfke, kontrolden çıktığı zaman yıkıcı olabilmekte, bireyin ve toplumun yaşam kalitesini bozabilmektedir. Bu duygular kontrolden çıktığında, özellikle okul, iş, sosyal ve ev hayatımızı olumsuz etkileyebilmektedir.

Aslında duygular bir durum ile karşılaştığımızda o duruma yüklediğimiz anlam tarafından şekillendirilir. Öfke de öyle.. Yaşadığımız olay değil, o olay hakkındaki düşüncelerimiz, olaya ve o duyguyu deneyimlemeye yüklediğimiz anlamlardır bizi öfkelendiren. Kişi durumu düşman, kötü ya da zayıflık vb. olarak algıladığında, onlar tarafından saldırıya uğradığını hissettiğinde bu duyguları savuşturmak ve kendi duygusal dengesini yeniden sağlamak için, karşı saldırıya geçebilir. Yani ÖFKEYE OLAY DEĞİL, OLAYA YÜKLENEN ANLAM SEBEP OLMAKTADIR.

Burada şunun farkında olmak önemlidir. Amacımız ‘’öfkelenmemek’’ değil, öfkelendiğimizde kontrol edebilmektir. Çünkü öfke doğamızda olan gerekli duygularımızdan bir tanesidir. Bizler çoğunlukla olumsuz duyguları hissetmekten kaçar olumlunun peşinde koşarız. Fakat varolan duyguları olumlu ve olumsuz olarak yaşamayı bilmek en sağlıklısıdır.
Peki öfke nasıl kontrol edilir?

Öfkeyi kontrol edebilmek doğuştan kazanılmış bir beceri değildir. Bu duygumuz nasıl ki sonradan şekilleniyorsa baş etme konusu da paralel anlamda öğrenilebilen bir beceridir. Öfke kontrolünde bize yardımcı olacak temel şey bu duyguyu uygun şekilde ifade edebilmektir. Uygun yollarla ifade edilemeyen öfke, kişiler arası ilişkileri bozabileceği gibi, zihinsel ve fiziksel problemlere de yol açabilir. Bunlar; baş ağrıları, mide sorunları, solunum, dolaşım ve cilt problemleri, duygusal rahatsızlıklar ve intihar düşünceleri olabilmektedir.

Öfkemizi ifade edebilmek için ise kişinin kendini tanıması, nelere öfkelenip nelere öfkelenmediğini bilmesi önemlidir. Öfkeyi saldırganlıkla değil de sözel olarak ifade etmek, en sağlıklı yoldur. Bunu yapabilmek için, istediklerimizin ne olduğunun farkına varmalı, bunları açık ve karşımızdakini incitmeyecek bir şekilde aktarmalıyız. Öfke kontrolünün temel amacı kişinin saldırgan davranışlardan uzak kalması, kendine ve çevresine zarar vermemesidir. Kendini dizginleyebilmek öfke kontörlünün temelini oluşturmaktadır.
Gevşeme; Derin derin nefes alın, sakinleştirici durum ve manzaraları zihnimizde hayal ederek canlandırmak sakinleşmenize yardımcı olacaktır. Geçmişte çok sakin olduğunuz bir yeri hatırlayın.Bu teknikleri hergün pratik yaparak ezberlerseniz, daha sonra karşılaşacağınız gergin ortamlarda otomatik olarak uygulayabilirsiniz.

Yavaşlayıp gösterdiğiniz tepkileri gözlemek önemlidir; Aklınıza gelen ilk şeyi söylemeyin, yavaşlayın ve asıl söylemek istediğinizi düşünün. Aynı anda karşınızdakinin de söylediklerini duymaya ve anlamaya çalışın. Hemen cevap vermeyin.

Düşünceleri değiştirme; Öfkeli insanlar düşüncelerini küfrederek, bağırıp çağırarak ifade etme eğilimindedirler. Kızgın olduğumuz zaman genellikle, olayları istemeden abartılı ve çarpıtılmış olarak algılarız. Bu tür düşünce biçimlerinizi farkedin ve yerine daha mantıklı olanları yerleştirin.

Öfkelendiğinizi hissettiğinizde mantığınıza sığının; Kendinize Tüm dünyanın size kazık atmaya çalışmadığını hatırlatın. Sadece, yaşamın iniş ve çıkışlarından bazılarını yaşadığınızı düşünün. Öfkenizin kontrolden çıkmaya başladığı her zaman, bu yönteme başvurun. Bu daha dengeli bir bakış açısını yakalamanıza yardımcı olacaktır.

Mizah kullanın; Mizah, çeşitli yollarla öfkenizin yoğunluğunun azalmasına yardımcı olabilir. Herşeyden önce daha dengeli bir bakış açısı sağlar. Birine öfkelenip de belli sıfatlarla etiketler takmaya başladığınızda, bir an durun ve o insanın gerçekten o şey ya da öyle olduğunu düşünün. Bu sahneyi gözünüzün önüne getirin.

Zamanlama; Eğer sevdiğiniz kişiyle belli konuları belli saatlerde konuşuyorsanız ve bu konuşmalar da hep tartışma ile sonuçlanıyorsa, bu tür konuları konuşma saatinizi değiştirin. Belki yorgun, dikkatsiz oluyorsunuzdur ya da bu sadece bir alışkanlık haline gelmiştir.

Problemi çözme; Bazen öfke duygularımız yaşamımızdaki gerçek ve kaçınılmaz sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Kızgınlık duyguları böyle zamanlarda bu zorluklar karşısında yaşanan doğal ve sağlıklı duygulardır. Böyle durumlardaki en yararlı tutum; önce durumu değiştirip değiştiremeyeceğimizi araştırmaktır. Değiştirebileceğimiz bir şeyse çözüm yolları araştırılabilir.

Unutmayın, öfkeyi yok edemezsiniz, tüm çabalarınıza rağmen sizi öfkelendirecek olaylar olacaktır. Ama bu olayların sizi etkileme biçimini değiştirebilirsiniz. Kızgınlık ve öfke tepkilerinizi kontrol ederek, uzun vadede onların sizi daha da yormasını engelleyebilirsiniz

Psk. Burçin Koyuncu