Hiç kimse boşanmak için evlenmez. Herkesin, evliliğe başlarken, hayalleri, geleceğe ilişkin planları ve mutluluk beklentileri vardır. Fakat Evlilik her zaman beklentileri karşılamayabilir ya da istenildiği gibi gitmez. Bu nedenle evliliği bitirme kararı almak isteyebilirsiniz. Fakat boşanma kararından ziyade bunun sağlıklı bir karar olup olmadığı bizler için önemlidir.
Çiftler evlilikleri bitmeden önce çabalamak isterler. Evlilik terapisine yönelen çiftler de çoğunluktadır. Evlilik terapisinin amacı ilişkileri daha kaliteli bir boyuta getirmek, evlilikteki sorunlar üzerinde etkili çözüm yolları geliştirmeleri için bireylere destek olmaktır. Fakat bu süreç sonunda da boşanma kararı alabilir çiftler. Terapi sonunda alınan boşanma kararı, bir
parçalanma olarak değil gerekli bir çözüm olarak değerlendirilir. Bireyler için alınan her sağlıklı karar bizler için olumludur.
Boşanma kararı alınma sürecinde bizlere gelen danışanlar için dikkat etmesini önerdiğimiz bazı noktalar var;
-Bu karar gerçek bir ayrılma isteği, yolları ayırma isteği midir yoksa bir cezalandırma isteği mi? Çünkü evlilik sürecinde yaşanılanlar, canımızı yakan olaylar bizleri yıpratır ve bu yıpranmanın bir bedeli olarak boşanma kararı alıyorsak bu sağlıklı bir karar olmayacaktır.
-Ani öfke anlarında boşanma kararı verilmemelidir. Çünkü belki de boşanma isteği sadece o anki öfkenizle ilgilidir. Sakinleştiğiniz zaman, bu kararınızdan vazgeçebilir ve söyledikleriniz konusunda pişman olabilirsiniz.
-Boşandığınızda sadece karı kocalığı bitiriyorsunuz, anne-babalık devam ediyor. Boşanma kararı alırken bunu dikkate almak gerekir. Sağlıklı bir karı kocalık ilişkisi yürümüyorsa bunu bitirmek anne-babalık durumunuzu değiştirmeyecektir. Hatta yoğun tartışmalı kaoslu bir evde çocuğun büyümesi çok daha sağlıksızdır. Önemli olan boşanmış olmak boşanmamış olmak değil, verimli anne-baba olabilmektir. Bu yüzden bireyler, boşanma kararını önce kendi sağlığını düşünerek almadır. Sağlıklı olamazsanız, çocuğunuz için verimli bir anne baba olmanız mümkün değildir.
- Gerçekçi olmalısınız. Boşanmanın sonucunda, hayatınızda değişmesini beklediğiniz şeyler konusunda gerçekçi olmak önemlidir. Gerçekleşmesi zor olan beklentiler, hayal kırıklığına sebep olabilir. Boşanma kararı bir kurtuluş değil yeni bir sürece geçiş olarak değerlendirilmelidir. Kurtuluş olarak görüldüğünde her şeyin yolunda gitmesi beklentisi artabilir. Fakat her yeni sürecin kendi içerisinde zorlukları olacaktır.
-Kararınızın olgunlaşmasını bekleyin. Boşanmaya karar verdikten sonra, bu karar içinizde olgunlaşana ve kesinleşene kadar, bu durumu etrafınızdaki insanlarla paylaşmayın.
-Haklarınızı Öğrenin: Boşanma süreci hakkında hukuki danışmanlık alın. Eğer maddi durumunuz müsait değilse, bulunduğunuz şehrin barosundan adli yardım talep edebilirsiniz. Haklarımızı öğrenmek, karar almanızda yardımcı olacaktır. Boşanma süreçteki kaygılarımızı azaltacak, zorluklarla baş etme gücümüzü arttıracaktır
-Hırslarınıza yenik düşmeyin. Evliliğinizi bitirme kararı eşinizle aranızdaki sıkıntılar değerlendirilerek verilen bir karar olmalıdır. Ailesini, çevresini ilgilendiren konuların boşanmanıza sebep olması sağlıklı bir boşanma kararı olmayacaktır. Unutmayın boşandığınız kişi sadece ‘eşiniz’dir. Farklı konular için doğru karar boşanmak olmayabilir.
-Eğer evliliğiniz, yeni sayılabilecek düzeydeyse, boşanma kararı için acele etmemek gerekir. Evliliğin ilk yılları karı-kocalığa alışma evresidir. Tartışmaların ve çatışmaların sık olması beklenilen bir durumdur. Evliliğin ilk yıllarında bu tarz anlaşmazlıkların yaşanması normaldir. Bu süreçte alınan ani boşanma kararları çok sağlıklı olmayabilir.
Tüm bunları değerlendirirken zorlandığınızı fark ediyorsanız bu süreçte uzaman desteği almanız faydalı olacaktır. Boşanma kararı aldıktan sonra da önemli bir evre sizi bekliyor olacak. Sağlıklı bir boşanma süreci geçirmek hem sizin için hem de varsa çocuğunuz için önemli ve gereklidir. Her ne kadar olumsuz sonuçlar göz önünde olsa da, sağlıklı boşanmayı başarabilen çiftlerin de sayısı git gide artmaktadır. Duyguların karmaşık olduğu baş etme gücünüzün düştüğü bu tip süreçlerde yardım almaktan çekinmeyin.
Yaşamda ne karar alıyorsanız alın olumlu olumsuz tüm sonuçlarıyla sizin kararınız olsun. Kararlarınızı sahiplenin ve yolunuza devam edin.
Psk. Burçin Koyuncu