DEPRESYON BULAŞICI MI?

DEPRESYON BULAŞICI MI?

Depresyon, toplumsal bir ruh sağlığı sorunudur ve toplum içinde son derece yaygın, çok az tanınan ve üzerinde çok fazla efsanenin döndüğü, yanlış bilgilerin çok yaygın olduğu çok kritik bir durumdur. Depresyon kelime anlamıyla duygu çöküntü hali demektir. Depresyon bir rahatsızlık, hem biyolojik, hem sosyal hem de bireyin kişisel özelliklerini ilgilendiren çok etmenli bir durumdur.

‘’Bunalım’’ ile depresyon karıştırılmaktadır. Bu nedenle birini moralsiz, keyifsiz gördüğümüzde depresyonda olup olmadığı sorulur fakat hastalık olarak görülen depresyon en az iki hafta sürer. Yani depresyon duygu hali çöküntüsünden başka düşünce yapısını ilgilendiren, bedensel biyolojik tabloları değiştiren ve davranışlar üzerinde etkisi olan bir rahatsızlıktır. Bunalım ise depresyona en sık eşlik eden diğer bir duygu şeklidir.

Depresyon belirtilerini sıralayacak olursak;

Umutsuzluk
Karamsarlık
Moralsiz ve üzüntülü olmak
Yaşamdan zevk almamak
Daha önce zevk alınan aktivitelerden ve hobilerden zevk almamak
Arkadaşlarından ve çevresindeki insanlardan uzaklaşmak
Yalnız kalmayı istemek
Kendisini hep suçlu hissetmek
Dalgın ve unutkan olmak
Aşırı kaygılı olmak
İntihar etmeyi düşünmek
Uyku bozuklukları (erken uyanmak, uyandığında kişinin kendisini yorgun hissetmesi ya da uyuyamamak, uykuya dalmakta güçlük çekmek gibi)
Kişisel bakımı ihmal etmek
Genellikle koyu renk elbiseler giymeyi tercih etmek
İşe veya okula gitmek istememek
Alkol ve benzeri maddelere karşı meyilli olmak gibi belirtiler depresyon belirtileri olabilir.

Bu sıralanan duygu durumları zaman zaman kendinizde görüyor olmanız sizi endişelendirmesin. Çünkü temel olarak baktığımızda bunlar hepimizin zaman zaman içinde bulunduğu ruh halleridir. Depresyonda ayırt eden şey bu duyguların iki hafta süreden daha fazla sürmüş olması ve günlük
işlevselliğimizi bozmasıdır.

Depresyon kendi içinde çeşitlilik gösterir. Hem sosyal, hem tıbbi, hem de bireyin kişilik özelliklerini ilgilendiren çok etmenli bir tablodur fakat mümkün olduğunca tedavisi yapılması gereken bir durumdur . Depresyon, İlaç desteği ve psikoterapi olarak iki temel yöntemle tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır.

Peki depresyon hali bulaşıcı mıdır?

Bu sorunun cevabı EVET; ancak çoğu şeyde olduğu gibi, yanıt biraz karmaşık: Depresyondaki bir arkadaşınız omzuna yaslanmış ağlarken size “bulaşan” bir şey değil. Duyarlılık oranınıza, dirayetinize, genetik kökenlerinizden geçmiş yaşamınıza ve yaşadığınız kaygı seviyesine dek pek çok etkene bağlı.

Konuyla ilgili ABD'deki Stony Brook Üniversitesi'nden Türk asıllı Dr. Turhan Canli, depresyonun duygu durum bozukluğundan ziyade bir enfeksiyon hastalığı olarak yeniden tanımlanabileceğini ileri sürdü. Canli, depresyondaki kişilerin bulaşıcı hastalıklara yakalanan kişilerinkine benzer belirtiler gösterdiklerini, enerjilerinin azaldığını, yataktan kalkmakta zorlandıklarını, çevrelerine ilgilerinin azaldığını belirtti.

Sağlıklı ve sağlıksız davranışlarımızın “bulaşıcı” olduğunu biliyoruz ; örneğin arkadaşlarınız fazla sigarayı içiyor veya aşırı yemek yiyorsa, sizin de aynı şeyleri yapma ihtimaliniz yüksek demektir. Beklenmedik birçok zararlı davranış, Böyle bir durumda intihar bile zincirleme olarak yayılabilir. Olumsuz bir bakış açısı, zaman içinde ikna edici hale gelebilir. Depresif oda arkadaşınız veya eşiniz memnuniyetsiz, kendi içine dönmüş, duyarsız ve kötümser birisiyse, siz de bu olumsuz duygulara kapılabilirsiniz.

Ancak şu var ki; Olumlu duygu ve düşünce şekli de benzer biçimde bulaşıcı olabilir. Bir spor faaliyetinde veya konserdeki heyecanın insanlara yayılışını, bir yoga seansından sonra görülen sakin ve bir gülümsemeyle paylaşılan aktivitenin olumlu duygusunu ve elbette sevdiğiniz birine sarılmanın yarattığı sıcak duyguları bir düşünün. Yani eşiniz ya da arkadaşınız sizi sadece olumsuz duygulara sevk eden bir etken değildir; depresif düşüncelere yatkınlığınızı koyu bir umutsuzluğa götürmede olduğu kadar, size güçlü bir destek sunarak dirayetli durmanıza yardım etmede de büyük bir rol oynayabilir.

Öyleyse bu hayatınızdaki depresif insanlarla daha az vakit geçirmeniz gerektiği anlamına mı gelir? Bunun cevabını sadece siz verebilirsiniz. Onlarla etkileşime devam ederken, sevildiklerini hissettirecek biçimde iletişim kurmak için çaba harcayın; sizin için değerli ve sevilmeye lâyık olduklarını ve daha iyi hissetmeyi hak ettiklerini hissettirin. Onları profesyonel yardım almaya teşvik edin; ancak, bu ilk adımı atmanın onlar açısından muazzam bir cesaret (ve sizin göstereceğiniz uzun süreli sabrı) gerektirebileceğini unutmayın. Elbette, aynı zamanda şunu da hatırlayın: Sevdiklerinizi tek başınıza kurtaramazsınız. Kontrol altında olmayan bazı değişkenlerle yüz yüzesiniz ve durum, kendinizi korumaya öncelik vermeniz gereken bir hale gelebilir.

Psk. Burçin Koyuncu